Terug Home Vooruit

PRODUCTEN-FOTOS| ONTWERPEN| METAMORFOSE| WERKWIJZE| VOORWAARDEN| ACHTERGROND| LINKS| ROUTE| CONTACT

_________________________________________________________________________________

WERKWIJZE

Bij alle producten wordt gestreeft naar een zo authentiek mogelijke werkwijze zonder daarbij eventuele praktische en moderne toepassingen uit het oog te verliezen. 

Zoals u bij de kop Smeedwerk? ook kunt lezen is er een groot verschil tussen echt smeedwerk en wat in Nederland doorgaans als smeedwerk kennen. Bij Smederij Faber wordt vrijwel alleen echt smeedwerk gemaakt. Daarmee zijn de mogelijkheden om tot een fraai en uniek eindproduct te komen vele malen groter dan met alleen laswerk. Ik vind dat Nederland teveel standaard producten op dit gebied bevat. Grote doe-het-zelf ketens verkopen standaard metalen sierproducten die als smeedwerk bestempeld zijn, meestal ten onrechte. Helaas heeft dit ons beeld van dit prachtige product vertekend.

Ik werk zoveel mogelijk met authentieke verbindingsmethoden zoals; pen-gat-verbindingen, klinken of met lussen (kragen). Dit doe ik niet omdat het vroeger ook zo werd gedaan maar voornamelijk omdat dit de producten veel mooier maakt, de verbinding wordt een decoratie in plaats van een lelijk punt. Bovendien zijn deze verbindingen, meestal sterker dan een gelaste verbinding en dus duurzamer.

Naast de verbindingen is het daadwerkelijke smeden van het materiaal van zeer groot belang. hierdoor wordt er leven in het staal geblazen. Staal is van zichzelf een levensloos materiaal. Door het uitsmeden en kneden van het staal gaat het leven. De energie die erin wordt gestoken komt er weer uit als het product klaar is. Standaard sierwerk is meestal alleen koud bewerkt en dat is terug te zien in het eindproduct. Krullen zijn bijvoorbeeld niet echt sierlijk en af als ze machinaal gemaakt zijn. Dit vraagt wel om een kritisch oog (een oog voor detail), maar het verschil is zeer duidelijk als u het eenmaal gezien heeft.

Nog een ander belangrijke consequentie van het smeden is dat er vrijwel uitsluitend met massief materiaal gewerkt wordt in plaats van hol materiaal dat vaak bij standaard producten gebruikt. Dit betekent (wederom) dat onze producten duurzamer zijn.

Ook aan de afwerking van de producten word veel aandacht besteed. Om oxidatie (roestvorming) van voorwerpen te voorkomen die binnenshuis worden gebruikt, worden deze behandeld met bijenwas, zuiver, natuurlijk en ongevaarlijk. Bovendien blijft op deze manier de gesmede structuur van het werk mooi zichtbaar. Voor producten buitenshuis is dit niet afdoende. Die krijgen dan ook een zinkbehandeling (tegen de roest) en daarna een laklaag in de kleur die u wenst.

 

Voor meer informatie over de werkwijze bij het smeden zelf klik hier. Voor foto-impressies van het werk klik hier.

_________________________________________________________________________________